Komory chłodnicze to specjalne zamknięte chłodzone przestrzenie, w których można przechowywać np.., rozmaite żywność.
Ich priorytetowym misją jest zapobieganie zepsuciu się towarów spożywczych (zobacz także: klimatyzacja zachodniopomorskie). W warunkach chłodniczych można przechowywać: mięso, ryby, jaja, nabiał, oraz warzywa i owoce.
Każde urządzenie chłodnicze, też komory w czasie ich używana zużywają się. Z tego względu wymagają systematycznych przeglądów. Wtedy warto skorzystać z specjalistycznego serwisu komór chłodniczych. Umożliwia on wczesne wykrycie usterek instalacji, a co za tym idzie zapewnia bardzo długie i bezproblemowe działanie tego urządzenia (warto także zobaczyć: klimatyzacja Koszalin). Taki serwis umożliwia też na zminimalizowanie ewentualnych kosztów, które musielibyśmy ponieść w sytuacji uszkodzenia albo poważnej awarii komory chłodniczej.
Kontrola komór chłodniczych obejmuje głównie dokładne sprawdzenie szczelności układu czynnika chłodzącego a także weryfikację sprawności działania wszystkich elementów komory. Sprawdzeniu poddawany jest również skraplacz a także ustawiane są na nowo sterowniki. Ale ważnym elementem serwisu komór chłodniczych jest ich czyszczenie. Urządzenia, które są bardzo zabrudzone mniej skutecznie działają. Sprawia to utrudnioną obieg ciepła, a to z kolei prowadzi do większego zużycia energii elektrycznej. Czyszczeniu poddawane są też drzwi, kurtyny, ścianki i listwy. Dzięki temu moderowane są również wszystkie uszczelnienia. Dokonując systematycznego serwisu komór chłodniczych wydłużamy ich żywotność.
Warto sprawdzić: chłodnictwo przemysłowe.