GHP i HACCP – bezpieczeństwo żywności

W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak również testuje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.

Przestrzeganie zasad tego systemu dotyczy wszystkich zakładów gastronomicznych, jak też firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co powinno się wiedzieć?
Głównie należy zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, ażeby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak również doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wykonywane są także na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają także pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Ponadto, HACCP Hel prowadzi także szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest znakomita praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to kolekcja wszystkich działań, które muszą być podjęte, aby warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały dobry poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.

Zobacz również: HACCP Reda.